Followers

Wednesday, July 7, 2010

Awas!!!!

salam..



dapat cerite nie dari e-mail..baca la mungkin berguna..







Just to share / ingatan kt korang seme....

Semalam
saya balik dari opis mcm biasa around 5.40 pm. saya ikut jalan syed
putra
sbb kat situ kurang jam & boleh cepat sampai rumah ( 7 minit dah
sampai vista).

Nak dijadikan citer, masa tgh syok borak ngan
opismet yg kebetulan menumpang saya ptg smlm, tiba2 ada sebuah motorbike
( 2 lelaki India
) bg signal suh saya berenti kononnya ade sumthing wrong kt kete saya.


Lepas
pk dalam 1 minit, saya cari tmpat slamat dan berenti kt tepi kiri
jalan.

Then 2 india tu terus meluru ke kereta saya . dan dan tuh
jugak die simbah tayar kiri belah depan ngan air.

Then saya
turunkan cermin kete sikit, tanye apehal.. die kata tayar kete saya
berasap
teruk. Die sambung lagi, katanye tayar sy nak meletup. Die beria suh
saya
kluar tengok keadaan tayar.

Saya amik masa lagi 2 minit diskas
ngan opismet kt sebelah either nak kuar
ke tak.

So end up
with, sy kuar sorang2 while opismet tunggu dlm keter . in case pape
happen die bleh call sape2 dari dlm kete.

So India ni punye la
beria tunjuk disc plat saya rosak. Die punya gasket pun dah nak cabut
katanye. Kalau saya jalan jugak, ade kemungkinan tayar kete saya
meletup.

Die kata die keje shell (mmg pakai tshirt shell pun, tp
rasanye tshirt tu die curi je kot), so dia offer nak baiki. Dia kata
follow diorg ke bengkel diorg.. dekat je katanye.

Saya yg masih
terkejut tak leh pk panjang, saya kata kejap saya nak tanye membe.

So
saya masuk keter, lock pintu then call kawan2 saya tanye pendapat.

Kawan2
saya kata jalan jer, kat rumah nnt baru recheck condition tayar tu.

Nasib baik perjalanan
dari opis ke rumah dekat jer, so saya cakap la kt India tu kata saya nak
gamble je bawak slow2 and recheck kt service center nnt..

Dalam
masa yg sama India tuh terus belek2 tayar keter saya tuh, pastu bangun
tunjuk kat
opismet saya kata minyak break dah kuar kat rim ( sambil tunjuk tangan
die ade minyak hitam).

India tu tak puas hati gak, die kata kalau
you jalan jugak nnt tayar you pecah.

Saya kata takpe. Then tiba2
die cakap angin tayar dah kuar (x terpk lak saya kalau nak pecah x de
masanye la angin nak kuar sempoi2 bahasa).

Since kawan sy kata
balik rumah dulu, so saya pun slow2 bawak keter tu ke rumah. Smpai je kt
parking Vista , mmg sah tayar kiri belah depan tu flat.

Nak
nangis pun ade rasanye. Saya check tayar tuh, saya nampak penutup laluan
angin tu longgar.

Saya pk satu jer, mesti India tuh dah punch
benda2 tajam kat tayar saya smpai pancit. Tp bila pk balik, kalau
bocorkan camtuh takes time gak utk angin kuar kan . Tp kes saya nih,
jalan 2 minit jer mcm dah 80% angin tu kuar dari tayar.

Saya
bukak tayar tu then round bangsar n brickfield cari kedai tayar. Since
seme kedai dah tutup, saya gamble je gi pump angin kt
stesen BHP seblah menara tu. Masa saya bukak penutup angin kt tayar
tuh, saya perasan ade particle kaler putih terselit kat tengah tu.

Bila
saya tarik je benda tuh, terus seme angin (yang balance lagi 0.05% )
kuar.

Ya..
Saya dah dapat idea camana India tu confident jer cakap angin dr tayar
saya
dah kuar. Sebab die dah letakkan particle tu kt tayar sy masa saya tgh
pikir2 nak kuar keter ker tak atau pun masa saya tgh talk to kawan2 saya
tanye idea diorg.

Luckily saya & opismet tak ikut India tu
ke bengkel diorg yg only God knows where. Kalau tak mmg dah takde kt
opis hari ni kot... na'uzubillah..
Bila citer kat kawan saya,
rupanye dah ade kes camni. Guna modus operandi yg sama. Cumanye penjahat
tu berjaya bawak mangsa ke 'bengkel'nya then kat sana mangsa di rompak /
raped.

So kawan2, hati2 bila ade org suh berenti. Even jalan yg
saya lalu tu sibuk.
Tapi tak denye diorg nak sibuk2 tgk kenapa kita
berenti
tepi jalan.

Tapi smlm, opismet saya perasan , lepas berenti dlm
5 minit ada sorang brother ni singgah dan tunggu saya sampai la saya
gerak balik.

Pastu sempat die pesan kat saya, katanye ' jalan jer
dik, ni tipu jer. Diorg nak cari duit'.

Alhamdulillah Allah
masih beri peluang kat saya

2 comments:

  1. thanx share citer ni.. kurang2nya pemandu perempuan akan lebih berhati2...

    ReplyDelete
  2. sama2..

    tu la sy nk share..
    skurang-kurang blh kejadian yg tak diingini..
    pada pemandu perempuan..
    watch out..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails