Followers

Monday, August 31, 2009

peti ais o0o0 peti ais~~~

tadi aku nk cuci peti ais psl ais yg kat skli da tebal sgt...nk tggu cair lambat sgt..alih2 aku gunakan kepakaran aku yg agak berbahaya tu...uishh~~..ketuk gune pisau ngn lesung batu...hahaha..ketuk punya ketuk lain yg aku ketuk..da la kuar gas x kbendenyer wat aku suspen jer..risau gak aku klu peti ais tu meletup...aku cpt2 telefon hubby aku..ckp ngn die peti ais tu da bocor...x berani aku nk on peti ais tu takut meletup kang..da org kate aku main mercun dlm rumah lak..hahahahaha...tggu aje la hubby aku balik tlg on...klu rosak peti ais tu abis la lauk2 beku aku tu...jahanam peti ais aku~~~~~ T_T waaaaaaaaaa...

Saturday, August 29, 2009

brg2 keperluan baby~~~

brgList barang2 baby utk dibawa kalau nk bsalin nanti..(nie aku tanya kat org yg da pernah beranak)
  1. baju baby(mesti la bwk xkn nk togel je kn..hihi)
  2. pampers new born
  3. mandian baby
  4. blanket baby
  5. wet tissue
  6. stokin/sarung tangan
tu aje la kot..barang2 mama die lum siap lg pn..huhahaaha..kantoi..xpe baby dlu yg penting tul x?ape lg nk bwk..botol susu dorg kata mmg dilarang bwk..mmg x boleh bwk pn..sape2 ade idea ape lg yg aku kne bwk..

Menghitung Hari~~

hihi..sedar x sedar da nk masuk bulan 9 da..hihi..buat aku lg rs btambah seram jer..seram,seram gak tapi aku x sabar nk jupe baby aku nie...hihi..excited ler ssgt nie..khamis lps bru je bli katil baby..bape ari nk dpt gji nie..leh la bli tilam die lak...brg2 baby boleh kata 99% la da siap...ade skit2 lg jer brg lum bli...insyallah dpt gji leh la bli lg..syok sgt asik nk bli brg baby..sampai persiapan rye aku rs xnk bli jer..huhu..bli kueh2 je la..

back to work~~

arghhhh~~~tension aku datang2 je..meja bsepah-sepah bru 9 ari aku MC..klu aku MC 2 bulan nanti..x tau jadi tempat aku nie..mesti da mcm tokang pecah la gaya nyer...hihi...nasib2..

Sunday, August 23, 2009

puasa hari ke-2~~


alhamdulillah setakat nie aku mampu lagi la nk bpuase...ermmm..mgkin psl aku still mc lagi..hihi..dok umah jer x wat pape pn..mc aku ade lagi sampai jumaat nie..boring tul dok umah..x tau nk wat pe..igat nk masuk keje jer..tp mata aku x bape nk elok lg..xpela da doktor sendiri bagi aku mc sampai jumaat mc aje la..buke puase tadi pn aku bbuke kat kedai ayah aku.mkn roti jala jer..skrg nie pn aku x bape selera sgt nk mkn..lg pn bln puase nk x baik mmbazir..mkn je la ape yg mampu..

Saturday, August 22, 2009

puasa..puasa..~~

salam...
arini da start pose sape x pose angkat ibu jari kaki...
takde alasan kalau xnk pose..kcuali la klu tul2 sakit..mmg x leh pose ye x..
so arini aku nk masak ape tuk bbuka nnti..my hubby kate 1st day pose nie buke kat
umah mother in law..so nk bwk ape..xkn bk perut jer...hihi..ermmm..nk g kedai mls nk kuar nie..
ermm..nnti bru pk..sng2 tapau je kat bazaar ramadhan..huhu..dasar pmlas punya bdk...hihi..

Friday, August 21, 2009

Ramadhan telah tiba~~~

da nak pose da...esok la kan...hihi..selamat bpuasa bagi sume bloggers yg beragama islam~~~pose ye jgn x pose~~~

Thursday, August 20, 2009

Dapat MC 9 ari~~~

hihi..smlm g hospital serdang nk check mata..sampai kaunter ptanyaan suruh lak g klinik dlu...haii..byk tul hal..patah balik puchong..g klinik plak..smpi klinik masuk bilik doctor..doktor kate kne g hospital lak..adoiii..men pas2 lak...mcm passing baton dlm acara lari bganti-ganti lak..hihi..ktorg trus g hospital putrajaya..sbb da dpt surat doktor.smpi sne mnunggu la...punyala lame..psl dorg utama kn dlu psakit2 yg ade simptom2 H1N1 atau yg kritikal..ermm..dr kul 1.30t/hari tggu smpi la kul 4ptg bru pggil ...punya la lame..tp nk wat cmne sabar je la..pas da kne pggil tu..check2 pstu dorg kte sok aku appointment ngn doktor mata kul 8 pg..then tetibe jer dorg suruh aku dok kat wheel chair pastu tolaka aku g labor room..la sudah xkan sakit mata pn kne pakse beranak..hihihi..rupernyer nk scan baby jer..takut ade infection..pstu tggu la lg..dari 4.30 smpi kul 8mlm..bru la nk scan..aish..nk wat cmne da name labor room lg la byk emergency..org nk beranak..ish2..mse doktor scan perut aku tu nmpk la bby tgh mguap..eeeeeeeee...cutenyer..rasa nk cubit jer...tggu la die kuar nanti...hihi...

Di awl pkenalan aku dan c dia..

Ermm..nak di jadikan crite la..1st aku knl ngn mamat ni(my hubby)kirenye mase tu aku baru je abis SPM..x tau nk wat pe..so mintak la tlg kwn kakak aku nie..usha2 kot ade kje kosong kat tmpt die..kbetulan lak plak ari yg patut aku ngn kwn aku g interview ni ktorg pegi mandi sungai kat Ulu Yam sempat lagi..hihi..sabao je..cite skit la psl aku g mndi sungai nie..sbnrnyer mse kami pegi tu belum dpt offer pegi interview pn..aku nie mgikut je la bsfrenz aku tu ngn kakak die g mandi-manda kt sne...nk d jdikan citer time kami sonok2 mandi tu..tetiba kami lemas rmai2..da la aku ni x tau berenang..mse tu yg ade dlm pale otak aku nie..niela last nyawa aku..tp akhirnyer slmt...slmt sdri psl xde org nk tlg slmt kan..kesian aku nasib umur pnjg...hihi..alhamdulillah..pstu aku trus fobia nk mndi sungai klu nk mndi pn tepi2 je..hihi..

Then lps abis sesi mandi-manda..kami trus blik umah tukar bju trus g tmpt interview tu..dpt la aku ngn mmbe aku kje..jd cashier..aku x ske jd cashier nie..tp ape nk wat..
So brmula kisah2 aku ngn c dia nie..Start aku jupe nie mse aku nk blik kje la..mse nk blik kne scan jari dlu..disbbkan aku jd cashier so tgn jd sensitif..klu x basuh mmg ssh nk scan..dssbkan xleh nk scan so rmi la yg 'Q' kat belakang..Sampi ade 1 mamat ni(my hubby)ckp "tu mesti korek idung sbb tu xleh scan" bengkek je aku dgr..tp aku x prasan lak time tu sape yg ckp..hihi..

So da lame2 kje kat ctu..ade la 1 mamat yg aku knl die aril mule igatkn sebaye iyela muke bdak2..upenyer da tua skit hihihi(jgn marah syg)so knl punya knl ngn mamat nie..ske sgt wat lawak..klu ckp pn x bralas..main ckp je..1st x minat gak psl die ske ckp lps je..lgi 1 mamat ni secara x langsung ske sgt jd packer aku..(tlg masukkn brg dlm plastik tuk customer)..dsebab kan die kje department len..then tiap2 mlm dorg akan kutip brg2 yg customer x mau..bile die da kutip brg2 smpi je kaunter aku trus lepak kat ctu..sibuk je kan mamat ni..hihi..

So,lpas da bape bulan knl die..die ok..amik berat hal aku...kbetulan lak lps 6 bln aku kje kat ctu aku pn berenti igat nk smbung blja..tp dsebab perkara yg tlalu peribadi aku x jd smbg stadi..xde rezeki la tu nk wt cmne..so jd la aku penganggur yg tanam anggur hihi...smpi bpak aku mbebel cm mak nenek suruh cari kje...cari punya cari pun x dpt gak..kat sbulan tggu pggil pn x pggil gak..last2 mamat tu(my hubby la)kol "ko nk kje x?" die tanye..mula2 xnk gak..tp da pk asik kne bebel je ngn bapak aku..baik aku g kje dpt duit gak..

Then slps bape bulan kje..aku dilanda taufan ribut masalah kluarga....sedih sgt smpi x tanggung rasanyer..nasib la ade mamat sorg ni yg byk bg support kat aku...die la yg byk mnolong aku...klu die xde aku x tau ape nk wat lg..

Lps da knl btul2..famili aku ngn famili die pn da tau kami bkwn..kami pn btunang...hihi..18 nov 2006..dan atrikh nie jugak la..bufday die..hihi..kite kami btunang setaun lebih gak la..kire mse btunang ni byk gak cabaran dan dugaan nyer..hihi..adat la tu.

bile da masuk 2008 la..lg la pening..kami nk pilih tarikh nikah..hihi..1st igat nk amik 8.8.2008 tp tpkse tukar tarikh..sbb surat beranak aku x siap lg..psl dorg kate ank sulung kne pki surat beranak..siot aje..aleh2 xde pn mintak..wat penat aku jer..then tpkse aku cr date bru 20.08.2008 hah menarik gak tarikh nie kn..hihi..mse nikah rse cm mimpi je..rs cm 'eh tul ke aku da kawen?' hihi..cm x pcaye jer..

slepas 10hari kami bersanding la plak..tp kami bersanding skli 2 psgan..die adik perempuan die skli..save budget skit..hihihihi..

sekarang rse cm cepat mse blalu..da staun rupenyer kami kawen..n x lama lg nk dpt baby..

Sebab2 aku sayang si dia...(Mohd Azizafril)

1-dia baik
2-suke wat lawak..(mmg pak lawak)
3-caring
4-comel(time die tido lg comel)
5-pentingkn hati org len dlu sblm dri sndri...
6-sahabat dan pdengar yg baik...
7-memahami..
8-suke mnolong org..
9-ermm...sbb aku suke die..
10-psl die da jd hubby aku msti syg kat die..hihi

sbnrnye sbb kat atas aku pk secara spontan..sbb kalau kite da ske seseorg kite pn x tau ape sbb kite ske kat die...sume yg die wat akan nmpk menarik aje...betul x?
tp ape2 pn aku syg sgt kat En.Mohd Azizafril bin Abu Hasan..sayang bangat sama lo..

Happy 1st Annyversary..sayang...

ari nie genap la staun pkahwinan aku dan my hubby..baby pn coming nk kuar da..yeahhh..happy sesgt..
happy anniversary sayang... aku harap sgt moga2 kami still bsama smpi akhir hayat kami..insyallah dan amin..

Hanya satu

Bertapa Gembira Segera Menghanyuti
Asmara Dibina Mengharungi Hidup

Segala Pengorbanan
Segala Kepastian
Tak Terbalas Dariku
Dengarlah Kekasihku
Dengarlah Cerita Cinta Jiwa Ini

Korus
Hanyalah Satu
Yang Bertakhta Dihatiku
Hanya Dirimu
Yang ku Sayangi

Oh Kasih

Hanyalah Satu Asmara Di Jiwa
dan Jangan Kau Sangsi Cintaku
Hanyalah Satu

Inilah Harapan
Dua Jiwa Yang Berkasih
Inilah Impian
Asmara Nan Suci



khas for my sayang...

Wednesday, August 19, 2009

arghhhh.!!!parah~~~


mata aku da semakin parah...so tpakse la MC..xkan aku nk g kje dgn mata da mcm mike tyson kene tumbuk kat mata..ni pn nk g hospital psl da truk sgt..siap nk bnanah da ni..arrr sudah...baik aku g check kat hospital..

Tuesday, August 18, 2009

adoi x tertahan da ~~


mata aku da bdenyut'nyut nyut kpale rs nyer mahu pecah'(lagu dangdut da)..tp bkn kpale nk pecah..mata aku yang rse nk tcabut nie...ntah knp ntah..mak aku kat kne pee ngn lipas..ade ke patut..rumah aku mne ade lipas..eh xde ker?ntah x penah nampak pn..waaa~~~rse nk nangis tahan sakit mata aku nie..da mcm kne tinju da nie..bile la nk pkul 6 nie...x saba rsnyer nk blik niee..cepat la kul 6..

Mata aku yang sakit...

adoi..sakit nyer mata aku..da mcm org kene tumbuk da bak kate bos aku smlm haha...
x tau la psl ape mata aku jd cmne..mgkn psl aku suke sgt gosok mata aku nie..tu psl jd cmni...rs nk MC je..tp xleh psl khamis ni kne wat monthly check up...and khamis nie gak anniversary...hihi...sronok2...hihi...ape plan aku ari khamis nie..appointment kul 2 ptg...ermm..nt2 je la pk...

Monday, August 17, 2009

Ahad yang seronok~~

Ermm..smlm kebetulan aku.my hubby ngn adik aku sje kuar jln2..da lma x kuar jln2..ktorg g la ioi mall..smpi2 je..tgk rmi sgt org tgh bkerumun kat 1 tmpt tu..ikut kan ade show..rupernyer ade sale...iyela megasale kan...hihi..brg2 smart master n byk lg..ape lg my hubby mengalahkn org perempuan lak shopping..bli jaket la kasut la..hihi aku just bli kasut ngn purse aje..nasib murah klu x jgn harap aku nk bli..hihi..bkn kedekut tp klu x pki wat nk bli..mmbazir je ..yg pling ksian adik aku la...x bli ape2 pn..hihi..

Lepas tu igat nk men bowling..aku xleh la nk men bowling psl tgh bwk perut nie..ksian kang baby kat dlm penat lak die..hihi..tp x jd main bowling psl rmi sgt org..ade tournament agaknyer..last2 kami pergi mkn McD..yeahhhh~~~aku suke mkn McD..terutama skli French fries die...huhu..i'm lovin it...hihi..pas da abis sesi melantak secara gelojoh..kite x tau nk wat per lg..then trus blik rumah...sejuk2 ni best tido..hihi..tp x jd tido..kne kemas rumah..psl aku xde org gji..so tpkse la kms rumah sendiri...belum ckup bajet nk gjikn org hihi..ade ati lak aku nienk pki org gji..xpe la baik aku wat sendiri..save bajet aku..

So disebabkn aku letih sgt..so mkn maggie je la..tu pn my hubby yg msk..psl kami berebut2 nk msk..last2 bg la chef tu msk...psl2 bkn sllu mood die ade nk msk nie..hah sekali-sekala x slh kn tlg bini msk..psl aku pn mmg x bape larat nk msk..hihi..boleh dpt anugerah hubby mithali ni...trime kaceh to my hubby...

Saturday, August 15, 2009

hari yang malas wat aku~~~

hari sabtu keje halfday aje..knp la x cuti je..mls tul aku nk dtg kje ari sabtu..nasib la ade kje gak nk wat..klu x melopong je la..hihi..kejap lg balik..nk smbung titon(tido) hihi..aku mmg kaki tido..lps tido bru ade energy nk kms umah lak..al-maklum je la org tgh pregnant..harap adik sorg tu adoi menangis la aku ni nk suruh die..nk kne marah berbakul2 bru la nk wat..tp wat pn cm x ikhlas jer..sabau je la..so disebab kn aku mls nk mbebel aje..baik la aku yg wat sendiri dr aku mbebel aje..so okay stop kat cni dlu nnti continue lg..da~~

Tuesday, August 11, 2009

Haiwan pelik










Muncung mole berhidung bintang ini mempunyai 22 sesungut yang digunakan untuk mengenal pasti makanan menerusi sentuhan. Ia sering ditemui di Amerika Utara dan tinggal di kawasan tanah rendah lembap serta memakan haiwan tanpa tulang belakang, unggas, cacing dan lintah
.






  • Muncung mole berhidung bintang ini mempunyai 22 sesungut yang digunakan untuk mengenal pasti makanan menerusi sentuhan. Ia sering ditemui di Amerika Utara dan tinggal di kawasan tanah rendah lembap serta memakan haiwan tanpa tulang belakang, unggas, cacing dan lintah.

  • Babi laut tinggal di atas atau di bawah dasar laut dan memakan lumpur lantai laut. Saintis masih belum mengkaji bagaimana haiwan ini boleh hidup jauh di dasar laut.








  • Penyu putih yang warna krimnya bergabung dengan sedikit warna merah jambu, terkenal dalam budaya masyarakat Cina. Satu karektor dalam kesusasteraan Cina - Journey To The West - berubah menjadi haiwan ini kerana perbuatan jahatnya.

  • Axolotl daripada keluarga amfibia yang berasal dari tasik di Mexico City. Ia banyak digunakan dalam kajian saintifik kerana keupayaan hampir semua anggota badannya untuk tumbuh semula.

  • Tarsier adalah sejenis monyet. Walaupun satu ketika bilangannya banyak, namun semua spesies yang hidup kini hanya boleh ditemui di pulau sekitar Asia Tenggara. Setiap bebola matanya mempunyai garis lintang kira-kira 16 milimeter dan ia sebesar keseluruhan otaknya.

  • Solenodon Hispaniola, haiwan ganjil dengan muncung panjang, turut mempunyai gigi yang mampu mengeluarkan bisa. Hanya dua solenodon wujud hari ini, satu di Haiti dan Republik Dominica dan satu lagi di Cuba.

  • Panda merah ialah mamalia maging yang sebesar kucing. Ia mempunyai kuku yang boleh disembunyikan separuh dan bulu tebal untuk melindunginya daripada cuaca sejuk dan menyembunyikan baunya.

  • Ular kapak ini adalah ular laut dalam dengan gigi panjang berbentuk jarum dan tulang rahang bawah berengsel. Ia antara pemangsa paling garang di laut dalam dan dipercayai menyerang mangsa dengan memikat mereka dengan organnya yang bercahaya.

  • Naga laut berdaun ini seolah-olah dilitupi daun, menjadikan ia sukar dikesan. Di temui di Australia, hidupan ini mendiami kawasan perairan sejuk dan dilindungi kerajaan sejak 1982.


  • Beruang matahari ini ditemui khusus di hutan hujan tropika Asia Tenggara. Dengan ketinggian hanya 121 sentimeter, ia paling kecil dalam keluarga beruang dan sering digelar beruang anjing.

  • Cicak leher beropol ini dinamakan demikian kerana kulit beropol di lehernya. Ia berlari dengan kaki belakangnya apabila ketakutan. Tabiatnya menyebabkan ia digelar 'cicak basikal' di Australia.

  • Ikan buntal ayam ini boleh ditemui di Lautan Pasifik. Apabila membesar, ia boleh mencapai 50 sentimeter panjang.

  • Saiga, yang seperti kijang, biasanya berbadan besar, mudah lentur, hidungnya memanaskan udara ketika musim sejuk dan menapis habuk ketika musim panas.

  • Ikan katak berbulu ini 'berjalan' di sepanjang dasar laut kerana memburu makanan. Haiwan ini ditemui di Indonesia.

  • Buaya jejulung India ini adalah spesies yang semakin pupus dan antara buaya paling panjang, kadangkala mencecah tujuh meter.

  • Dengan tabiat makannya yang luar biasa dan keupayaan mengeluarkan selut, ikan hag ini disifatkan hidupan laut paling menjijikkan.

  • Ciri paling terserlah monyet probosis ini ialah jantannya berhidung besar. Menurut kajian, monyet betina spesies ini gemarkan monyet jantan berhidung besar.

  • Hidup di laut dalam dan antara sotong yang jarang ditemui, sotong Dumbo memperoleh namanya kerana telinganya, mirip karektor dalam filem Disney, Dumbo.


  • Echidna berparuh panjang ini antara 10 spesies utama yang diisytiharkan haiwan terancam pada 2007. Ia antara dua jenis mamalia yang bertelur.

  • Kera kecil ini mendiami kawasan hutan tanah rendah yang lembap di India atau Sri Lanka. Ia semakin terancam kerana kehilangan habitat.


  • Burung botak berkepala paus ini ditemui di kawasan paya tropika di timur Afrika. Burung ini setinggi 121.92 sentimeter sementara panjang sayapnya lebih 213 sentimeter. Spesies ini hanya ditemui oleh pakar ornitologi pada abad ke-19.

  • Haiwan ini, aye-aye, hampir sama dengan burung tukang. Ia 'menoreh' pokok untuk mencari ulat. Apabila makanan ditemui, ia menggunakan giginya untuk membuat lubang dan mengorek ulat keluar menggunakan jari tengahnya yang panjang.

  • Monyet kerdil ini ditemui di kawasan hutan di barat Brazil, tenggara Colombia, timur Ecuador dan timur Peru. Ia bersifat omnivor dengan memakan buah, daun, unggas dan kadangkala reptilia kecil.

  • Komondor, anjing besar baka Hungary, mempunyai bulu tebal dan panjang seperti tali. Ia diisytiharkan satu daripada khazanah negara itu.

  • Ikan yang dinamakan blobfish ini lembik seperti agar-agar dengan ketumpatannya kurang sedikit daripada air tempat ia diami. Ini membolehkannya kekal terapung. Dengan tinggal hampir di dasar laut, ikan ini makan apa saja yang terapung melintasinya.

  • Jerboa (daripada keluarga tikus) bertelinga panjang ini ditemui di padang pasir China dan Mongolia. Selain telinganya yang panjang, ekor dan kakinya juga panjang. Haiwan yang jarang ditemui ini kini diancam kepupusan.

  • Ditemui pada 2005 di Lautan Pasifik Selatan, haiwan ini digelar 'ketam gergasi'. Ia tinggal 2,200 meter pada bolong hiperterma di sepanjang Lautan Pasifik-Antartik.
  • Thursday, August 6, 2009

    Creative Sandwich Making





















    Katie & Nick - Beautiful Lesson!!!



    The girl in the picture is Katie Kirkpatrick, she is 21 . Next to her, her fiancé, Nick, 23.
    The picture was taken shortly before their wedding ceremony, held on January 11, 2005 in the US .
    Katie has terminal cancer and spend hours a day receiving medication.
    In the picture, Nick is waiting for her on one of the many sessions of chemo to end




    In spite of all the pain, organ failures, and morphine shots, Katie is going along with her wedding and took care
    of every detail. The dress had to be adjusted a few times due to her constant weight loss



    An unusual accessory at the party was the oxygen tube that Katie used throughout the ceremony and reception as well.
    The other couple in the picture are Nick's parents. Excited to see her son marrying his high school sweetheart



    Katie, in her wheelchair with the oxygen tube , listening a song from her husband and friends



    At the reception, Katie had to take a few rests.The pain do not let her to be standing up for long periods



    Katie died five days after her wedding day. Watching a women so ill and weak getting married and with a smile on her face makes us think..... Happiness is reachable, no matter how long it last. We should stop making our lives complicated.

    Life is short
    Break the rules
    forgive quickly
    kiss passionately, love truly
    laugh constantly
    And never stop smiling
    no matter how strange life is
    Life is not always the party we expected to be
    but as long as we are here, we should smile and be grateful.

    In-house Aquarium











    Saturday, August 1, 2009

    Related Posts with Thumbnails